СУПЕРФУД – ТРЕНДОВІ ПРОДУКТИ НА ВАШІЙ КУХНІ HausMark
Швидкий ритм життя диктує свої правила. Часом нам бракує часу вгору глянути, що вже говорити про повноцінне харчування. Проте з’явилась непогана альтернатива, адже люди завжди прагнуть спробувати щось новеньке. Це суперфуд – їжа нового покоління, яка містить надзвичайно велику кількість білків, вітамінів, мінералів, антиоксидантів, нутрієнтів, і при цьому — мінімум калорій. Приготування смузі або йогурта з чіа, кіноа або ягід годжі займе вранці лише кілька хвилин, а натомість ви отримаєте заряд вітамінної енергії на цілий день. Долучайтесь до культури здорового харчування вже зараз!
СУПЕРФУД – КОРИСНА ЇЖА ДЛЯ КРАСИ ТА ЗДОРОВ’Я
Усі ми прагнемо у будь-якому віці мати чудовий вигляд та почуватися здоровими. Для цього дуже важливо правильно харчуватися та стежити за калорійністю продуктів. Адже часто ми постаємо перед вибором – попоїсти смачненького, а потім картати себе за хвилинну слабкість і подумки будувати стратегічні плани, як позбутися ненависних кілограмів, чи вживати корисні продукти, які не шкодять організму, однак не приносять бажаного смакового задоволення. Як палиця з двох кінців, правда? Та вихід насправді є. Це суперфуд — сучасні трендові продукти на вашій кухні. Корисно, швидко, смачно! Що це таке та з чим їх їдять — далі у статті.
До суперфуду належать продукти, концентрація корисних речовин у яких просто вражає. Це корінці, насіння, листя, водорості, ягоди та інші частини рослин, що вживаються як у натуральному вигляді, так і у вигляді порошку, соків тощо. Зростають суперфудові рослини, зазвичай, у важкодоступних місцях планети типу Амазонки і Тибету. За своїм хімічним складом суперфуди не схожі на звичні продукти харчування: вражаюче високий вміст білків, вітамінів, мінералів, незамінних кислот, антиоксидантів та інших корисних речовин при мінімальній кількості калорій.
Найпоширеніші продукти:
1. Ягоди Годжі. Яскраво-червоні ягоди, схожі на тверді родзинки, передусім відомі своїми омолоджувальними і тонізуючими властивостями. У столовій ложці ягід міститься 1 г білка, 36% добової норми вітаміну А і лише 18 калорій. Годжі містить рекордну кількість вітаміну С (у сотні разів більше, ніж цитрусові), а також незамінні полісахариди й амінокислоти. Ягоди Годжі ростуть переважно в Азії, Монголії і Центральній Америці.
2. Насіння чіа. Першовідкривачами диво-властивостей цього насіння, що нагадує кунжут, стали ацтеки і майя, які зробили чіа своєю основною культурою. Протягом багатьох років це насіння було основним раціоном виживання ацтекської армії. Незамінні жирні кислоти, що містяться в чіа, не зустрічаються більше у такій концентрації ніде в природі. А кількість антиоксидантів — набагато більша, ніж у чорниці та інших ягодах. Крім того, чіа багате на залізо, вітаміни, мінерали, цинк та калій. У зв’язку з тим, що насіння здатне набухати і збільшуватись в об’ємі при взаємодії з рідиною (вбирають у 10 разів більше води, ніж власна вага), його активно використовують в пудингах у якості замінників яєць у веганських десертах.
3. Спіруліна. Синьо-зелена мікроводорость набула світової популярності наприкінці 90-х рр., коли багато людей почали переходити на рослинну дієту і постало питання про надійне джерело повноцінного білка. Тоді дослідження, завдяки яким у спіруліні було виявлено вітамін B12 (через дефіцит якого, як прийнято вважати, страждають всі вегани), були дуже доречними: таблетки і капсули із синьо-зеленими водоростями почали розлітатися, як «гарячі пиріжки». Нині спіруліна є суперфудом, який продається найбільше, і навіть створюються спеціальні ферми для її вирощування.
4. Кокосова вода. Для виробництва води беруться лише молоді кокоси. Цей продукт збагачений магнієм, кальцієм та калієм. Напій дає можливість швидко відновити сили після тривалих фізичних навантажень, а також після перенесених серйозних захворювань.
5. Кіноа. Справжній суперфуд, що прибув до нас з Латинської Америки. Кіноа володіє унікальним складом та є рекордсменом за кількістю рослинного білка. Також кіноа містить фосфор, залізо, вітаміни групи В. Кіноа зустрічається у різних варіаціях: білий, червоний, чорний, коричневий. Проте який би вид ви не обрали, страва неодмінно матиме неперевершений смак!
6. Булгур. Це пшенична крупа, що має тонкий, приємний східний аромат з горіховими нотками. З булгуру можна приготувати безліч страв – гарніри, салати, турецький плов, начинку для пирогів та багато іншого. Крупа містить клітковину, калій, залізо, вітаміни групи В і є дуже корисною.
7. Какао-боби. Це первинна сировина, з якої виготовляються всім нам відомі шоколадні продукти. Проте на відміну від промислових варіантів, які містять жири, молоко, цукор, сирі какао-боби поліпшать вам настрій. У них велика кількість заліза та магнію, а антиоксидантів у 20 разів більше, ніж у зеленому чаю. У сирому вигляді какао-боби дещо гірчать и нагадують за смаком зерна кави, тож їх часто додають в енергетичні батончики та смузі.
Не бійтеся експериментувати на кухні, куштувати нові продукти та втілювати в життя найрізноманітніші рецепти. Передусім обирайте корисну їжу, адже культура харчування — важлива складова життя людини. Суперфуд — чудовий варіант повноцінного харчування в умовах шаленого ритму життя та хронічного браку часу. Подбайте про себе вже сьогодні! Бережіть свою красу та молодість, адже вони завжди в моді!