Снідай і будь здоровим! HausMark

       Чи снідаєте ви щодня? Якщо так, значить ви або дуже організована людина, або у вас вдосталь вільного часу і вранці ви нікуди не поспішаєте. Однак багато хто стрімголов мчиться на роботу або навчання, забуваючи бодай щось «кинути в рота», або ж обмежується лише кількома ковтками кави (що, між іншим, шкідливо натщесерце, адже може спровокувати біль у шлунку та спазми, а там і до гастриту недалеко). Лишень уявіть собі, як щодня ваш організм чекає на «вранішню підзарядку» і, не отримавши нічого, врешті дає збій, що виливається у цілий «букет» проблем і хвороб. Недарма народна приказка повчає: «Сніданок з’їж сам, обідом поділись з другом, а вечерю віддай ворогу». Навчіться «слухати» свій організм, «співпрацювати» з ним: ви йому – корисний і поживний сніданок зранку, а він вам – заряд енергії, бадьорості й здоров’я протягом дня. Це і є «золоте правило» балансу людського тіла. Про те що, як і коли їсти, щоб не мати проблем ні із вагою, ні зі здоров’ям, поговоримо далі.

 

       Снідати кожного ранку – це добре, проте варто звертати увагу ще й на продукти, які ви вживаєте. Спочатку слід запам’ятати кілька слушних порад.

  1. Спочатку зарядка, потім — їжа. Щоб пробудити організм, потрібно випити склянку чистої води, для смаку можна додати кілька крапель лимона.  
  2. Прийом їжі необхідно здійснити протягом години після підйому (для вироблення глікогену в печінці).
  3. Вуглеводний сніданок рекомендовано для людей, чия професія вимагає розумової праці, а білковий — фізичної.

       Каша – одна з головних страв на столі українців, адже вона чудово смакує як у чистому вигляді, так і разом з овочами та м’ясними стравами. Існує навіть припущення, що каша стала провісником випікання хліба. Результати досліджень свідчать, що люди, які снідають кашами, мають кращу фізичну форму та, як не дивно, менше схильні до депресії. Однак каші для сніданку треба обирати залежно від особливостей організму та стану здоров’я.

       Зокрема, провідний дієтолог Олександр Кущ коротко охарактеризував каші та дав фахові рекомендації щодо їх вживання. Вівсяна каша – «рятувальниця» для тих, хто стежить за своєю фігурою і хоче скинути кілька зайвих кілограмів. У народі це просто «вівсянка». Однак у ній дуже багато фітинової  кислоти, що блокує засвоєння кальцію. Якщо в людини остеопороз, вівсяну кашу варто замінити на іншу. Гречка – хоча її вважають дієтичним продуктом, але за калорійністю вона перевершує картоплю. Пшенична каша – найпоширеніша каша, оскільки пшениця трансформується і в кускус, і в булгур, ну і смачна пшенична каша безпосередньо в чистому вигляді. Кукурудзяна каша – в кукурудзі дуже мало вітаміну В. Він знаходиться у зв’язаній формі. Рис – дуже крохмалистий продукт. Це білий продукт з високим глікемічним індексом, що сприяє набиранню ваги. Набагато більше користі від необробленого рису (бурий, басматі). Каші з неочищеного вівса, із зеленої гречки допоможуть зберегти струнку фігуру. Щодо інших продуктів, то, наприклад, замість ковбаси на сніданок краще з’їсти корисне м’ясо чи рибу, які забезпечать організм достатньою кількістю білка, а варені яйця чи омлет стане чудовою альтернативою сухим бутербродам. Овочевий салат з олією подарує відчуття легкості і водночас забезпечить необхідний рівень поживних речовин.

       Уважно ставтеся до власного здоров’я, обирайте лише свіжі й корисні продукти, і обов’язково снідайте вранці. Адже поживний правильний сніданок – запорука успішного дня і чудового самопочуття!